trojkaty
OTOTOHITROKUJEST: kolejny hit, zadanie z dzieciaka z gimnazjum, nie wiem dokad to zmierza...
w trojkacie rownoramiennym o obwodzie 36 cm wysokosc poprowadzona na podstawe ma
dlugosc 6 cm. oblicz dlugosc bokow tego trojkata oraz dlugosc wysokosci poprowadzonej do
ramienia.
Prosze o pomoc.
29 sty 00:03
5-latek:
29 sty 00:07
OTOTOHITROKUJEST: fantastycznie rysujesz, moglbys teraz normalnie pomoc? bo rysunek potrafie zrobic sam
29 sty 00:11
jcb4043: bez rysunku nic nie zrobisz

8
2+(b/2)
2=a
2
2a+b=32
tym wyliczysz boki
29 sty 00:17
jcb4043: bledzik maly
62+(b/2)2=a2
2a+b=36
29 sty 00:18
jcb4043: potem liczysz pole ze wzoru 1/2*b*h
następnie to pole które ci wyszlo podstawiasz do wzoru 1/2*a*h i wyliczasz h
29 sty 00:26
OTOTOHITROKUJEST: nie umiem tego policzyc, mozesz mi pomoc?
29 sty 00:28
Mila:

O ile się orientuję, to nie znają chyba wzorów skróconego mnożenia.
a+2b=36
a=36−2b /:2
W ΔCDB:
b
2=|DB|
2+h
2
b
2=(18−b)
2+6
2
b
2=(18−b)*(18−b)+36
b
2=324−36b+b
2+36 /−b
2
36b=360 /:36
b=10
a=36−2*10=16
48=5*h
b
==========
29 sty 00:32
jcb4043: 36+b2/4=a2
a+b/2=18 z tego b/2=18−a
36+(18−a)2=a2
36+324−36a+a2=a2
−36a=−360
a=10
b/2=18−10
b/2=8/*2
b=16
P1=1/2*b*h1=1/2*16*6=48
P2=1/2*a*h2
P2=P1
48=1/2*10*h2
h2=9,6
juz spie wiec moglem sie machnac gdzies,przeanalizuj
29 sty 00:38