proszę o pomoc
kasia122: Gdyby Aleksander Wielki żył o 5 lat mniej to panował by 1/4 swojego życie, a jeżeli zyłby 9 lat
dłużej to panowałby połowę swojego życia. Ile lat panował i żył?
18 gru 22:05
Eta:
Pomagam
18 gru 22:23
Eta:
x −−− wiek A. W w chwili śmierci
y −−− długość panowania
14( x −5) = y −5 /*4
12( x+9)= y+9 /*2
x −5= 4 y −20 => 4y −x = 15
x +9 = 2y +18 => 2y −x = −9
rozwiąż ten układ i to wszystko, podaj odp
żył 33 lata i panował 12 lat
Bardzo krótki miał żywot
18 gru 22:29
kasia122: dzięki wielkie
18 gru 22:51