Ciąg geometryczny
Skaywalker : Oblicz sumę 5 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jeżeli a3=−1 , a6=1/8
28 sty 22:37
jcb4043: a6/a3=q3
1/8/−1=q3
q3=−1/8
q=−1/2
a1=a3/q2=−4
S5=a1*(1−q5)/1−q=dokoncz
28 sty 22:55
Eta:
| | a6 | | 1 | | 1 | | a3 | |
q3= |
| ⇒ q3= − |
| ⇒ q= − |
| to a1= |
| ⇒ a1=−4 |
| | a3 | | 8 | | 2 | | q2 | |
| | 1 | | 1 | |
an : −4,2,−1, |
| , − |
| |
| | 2 | | 4 | |
S
5 = −4+2−1+0,5−0,25=...............
29 sty 18:30
Krzysiek: Ej Eta
29 sty 18:44
Eta:
Co chciałeś ?
29 sty 18:46