Funkcje
Adam: Wykresem funkcji f jest zbiór wszystkich punktów należących do odcinka AB lub odcinka CD, gdzie
A=(−2,4), B=(1,2) C(4,1) D=(7,6)
a) Jaką wartość funkcja f przyjmuje dla argumentu 4?
b) Podaj dziedzinę i zbiór funkcji f.
Mój problem jest następujący− nie wiem jak zapisać wzór tej funkcji przez co nie mogę się
zabrać za a i b. Proszę o pomoc.
18 gru 21:53
Godzio:

a) f(4) = 1
b) Df: <−2,1> ∪ <4,7>
ZWf : <1,6>
A=(−2,4), B=(1,2)
4=−2a +b
2=a+b −
−−−−−−−−−−−−−
2 = −3a
C(4,1) D=(7,6)
1=4a+b
6=7a+b −
−−−−−−−−−−−−
−5 = −3a
w takim razie wzór to wzór to:
| | 2 | | 8 | |
{ − |
| + |
| dla x∊ <−2,1>
|
| | 3 | | 3 | |
f(x) = {
| | 5 | | 17 | |
{ |
| x − |
| dla x∊<4,7>
|
| | 3 | | 3 | |
ale wzór raczej nie jest konieczny
18 gru 22:07
18 gru 22:07