Witam, mam podane dane zbiory:
Aajjajaj: Witam, mam podane dane zbiory:
A={x: xεR ⋀ |12−4x| < 8}
B={x: xεR ⋀ |3x−6|=3x−6}
a zbiór C={(a,b): aεA ⋀ bεB} mam przedstawić graficznie.
Wyliczyłem, że zbiór A to przedział (1; 5) Natomiast zbiór B to zero, prawda? Czy w takim razie
przedstawienie zbioru C polega na zaznaczeniu na osi x zbioru od 1 do 5?
28 sty 22:17
Aajjajaj: Zaznaczeniu przedziału*
28 sty 22:18
Mila:

A:
|12−4x|<8⇔
|3−x|<2⇔
|x−3|<2
−2<x−3<2 /+3
1<x<5
B:
|3x−6|=3x−6 \:3
|x−2|=x−2⇔x−2≥0⇔x≥2
To będzie pas w górę , bez bocznych linii.
28 sty 22:51