Funkcje wymierne
daisy: zad.1
| | 1 | |
Ile wspólnych pierwiastków mają równania |
| x3−8x=0 i x2−2x=8 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zad.2 Ile pierwiastków równania x3= |
| x należy do przedziału <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 sty 22:16
jcb4043: 2)x3=x/2
X3−x/2=0
x(x2−1/2)=0
x(x−1/√2)(x+1/√2)=0
x=0 x=√2/2 x=−√2/2
pasuje tylko 0
28 sty 23:45
jcb4043: 1)1/2x3−8x=0/*2
x3−16x=0
x(x2−16)
x=0 x=4 x=−4
x2−2x=8
x2−2x−8=0
Δ=4+32=36
√Δ=6
x1=2−6/2=−2
x2=2+6/2=4
maja 1 wspolny pierwiastek=>4
28 sty 23:48
5-latek: | | 1 | | 1 | |
x( |
| x2−8)=0 to x=0 lub |
| x2−8=0 (rozwiąż to |
| | 2 | | 2 | |
teraz x
2−2x=8 to x
2−2x−8=0 (a przecież równanie kwadratowe potrafisz rozwiazac
28 sty 23:49
daisy: Dzięki!
28 sty 23:54
Piotr:
10 lis 10:39