granice
KP: policz granicę:
limx→2 (sin(x−2))/(x2−2x)
limx→nieskończ (−x3+2x2−4x+5)
28 sty 22:14
jcb4043: 2) lim=−x3(1−2/x−4/x2+5/x3)=−x3*1=−niesk
28 sty 22:30
KP: a pierwsze?
28 sty 23:37
Benny: Skorzystaj z granicy sinx/x
28 sty 23:38
KP: tak myślałem, żeby skorzystać z granicy sinx/x, lecz własność, że lim sinx/x = 1 zachodzi przy
x−> nieskończoność, a ja mam do dwóch
28 sty 23:41
jcb4043: hmm moze to granica niewłasciwa bo doł ci wychodzi zero więc sprawdzasz tak jakby czy do tej 2
idzie od minusa czy plusa
niestety nie umiem tego zrobic bo niedawno zaczalem to robic i mialem latwiejsze ciut
przyklady,ale moze ci sie uda
dalej u góry podstawiasz i masz sin0 =0,
29 sty 00:03
KP: ktoś coś?
29 sty 01:15
jakubs: | | sin(x−2) | |
Po 3: limx→2 |
| = 1 |
| | x−2 | |
29 sty 01:32
Janek191:
| | sin ( x −2) | | sin ( x − 2) | | 1 | |
1) f(x) = |
| = |
| * |
| |
| | ( x −2)*x | | x − 2 | | x | |
więc
x→2
29 sty 08:43