Rozwiąż równość z niewiadomymi x i y | 2x - 3 + y | + | x - 2y + 5 | = 0
Aajjajaj: Rozwiąż równość z niewiadomymi x i y
| 2x − 3 + y | + | x − 2y + 5 | = 0
28 sty 22:02
Mila:
2x−3+y=0 i x−2y+5=0
Rozwiąż.
28 sty 22:04
Krzysiek: Bez sensu
28 sty 22:08
Aajjajaj: Wyszły mi takie wyniki:
x = 3−y /2
x = 2y−5
y=3−2x
y=x+5 /2
Są one odpowiedzią? Powinienem je zapisać używając znaku i − ⋀?
Dziękuję za pomoc
28 sty 22:11
Mila:

Masz układ równań, jednocześnie mają być spełnione obydwa równania ,
bo wartość bezwzględna liczby jest nieujemna.
2x−3+y=0
x−2y+5=0
−−−−−−−−−−
2x+y=3 /*2
x−2y=−5
−−−−−−−−−−
4x+2y=6
x−2y=−5
−−−−−−−−−−−+
5x=1
y=2
35
Równanie jest spełnione dla
28 sty 22:32
Aajjajaj: Dziękuję ci bardzo, zrozumiałem
28 sty 22:37
Mila:
28 sty 22:41