Ciągi
1234: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie krok po kroku:
Dla ciągu o wyrazach an=32n/(n+1)! wyznacz i uprość ułamek an+1/an
28 sty 21:34
Jerzy:
| | an+1 | |
pewnie tam jest ułamek: |
| |
| | an | |
28 sty 21:35
1234: | | 22n | | an+1 | |
Dla ciągu o wyrazach an= |
| wyznacz i uprość ułamek |
| |
| | (n+1)! | | an | |
28 sty 21:39
Jerzy:
no to podstaw za n : n + 1 i licz ten ostatni ułamek
28 sty 21:42
Eta:
| 22n+2 | | (n+1)! | | 4*22n*(n+1)! | |
| * |
| = |
| =....... |
| (n+2)! | | 22n | | 22n*(n+1)!*(n+2) | |
28 sty 21:43
1234: | | 32(n+1) | | (n+1)! | |
|
| + |
| |
| | [(n+1)+1]! | | 32n | |
28 sty 21:52
1234: powinno być razy
28 sty 21:56