matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Mat:
Kolejna całka. Prosiłbym o pomoc, nie mogę jej ruszyć.
5x
∫
dx
3x+2
28 sty 21:07
Benny:
5x
5
x
5
2
2
x+
−
3
3
∫
dx=
∫
dx=
∫
dx=...
3x+2
3
2
x+
3
3
2
x+
3
28 sty 21:11
Jerzy:
wskazówka:
5
10
5x =
(3x + 2) −
3
3
28 sty 21:11
Mat:
Zrobione, dziękuje bardzo.
28 sty 21:22