granica funkcji w +/- oo
destroyer: granica funkcji
| 1 | |
| * e−3x w +/− ∞ jak to ruszyć? |
| x | |
28 sty 20:59
Janek191:
Hospital
| | − 3 *e−3x | |
lim f(x) = lim |
| = − ∞ |
| | 1 | |
x→−
∞ x→−
∞
oraz
lim f(x) = 0
x→+
∞
28 sty 21:10
destroyer: | | ∞ | | 0 | |
dla x→−∞ wychodzi [ |
| ]. Można wtedy stosować hospitala? Myślałem tylko, że dla [ |
| ] |
| | −∞ | | 0 | |
i
28 sty 21:21
Jerzy:
można
28 sty 21:21
destroyer: czyli znaki nie mają znaczenia, ważne żeby były ∞ w liczniku i mianowniku?
28 sty 21:29
Jerzy:
tak
28 sty 21:29