pomoże ktoś???
basiaaa: dane są punkty A=(−3,2) i B=(1,−4)
a) oblicz długość odcinka AB
b)wyznacz równanie kierunkowe prostej AB
c)oblicz wysokość trójkąta równobocznego, którego wierzchołkami są punkty A i B
d)wyznacz równanie prostej równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt (1,1)
e)wyznacz równie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt (1,1)
f) znajdz obraz punktu A w symetrii osiowej względem osi rzędnych
g)znajdz obraz punktu B w symetrii środkowej względem początku układu współrzędnych
28 sty 20:54
28 sty 20:56
basiaaa: prosiłabym o rozwiązania bo nie jestem pewna
28 sty 21:05
Jerzy:
pokaż swoje obliczenia...poprawimy jak będą złe
28 sty 21:06
basiaaa: nie mam punktu c d i e
28 sty 21:12
basiaaa: mogę prosić o rozwiązanie?
28 sty 21:17
Jack:

c)
dlugosc odcinka |AB| = a
|AB| =
√(6)2 + 42 =
√36 + 16 =
√52 = 2
√13
ze wzoru na wys. trojkata rownobocznego
naszym a jest 2
√13 więc h = ...
28 sty 21:26
Jack: d) jaka jest zasada rownoleglosci funkcji ?
jak sie oblicza rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkty?
e) jaka jest zasada prostopadlosci funkcji ?
jak sie oblicza rownanie prostej przechodzacej przez 2 punkty?
28 sty 21:28