Proszę o dokładne wytłumaczenie :)
Dominika: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie są równej długości. Oblicz:
a) Stosunek długości wysokości ostrosłupa do długości podstawy.
b) Miarę kąta między krawędzią boczną a wysokością ostrosłupa.
28 sty 20:45
dero2005:

d = a
√2
z Pitagorasa niebieski trójkąt
| | a√2 | | 2a2 | | a2 | |
h2 = a2 − (d2)2 = a2 − ( |
| )2 = a2 − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
28 sty 21:27
Eta:
Teraz tylko ........ przepisz do zeszytu
28 sty 21:29
dero2005:
A jakby to skopiować i wkleić do zeszytu? Nie dało by się?
28 sty 21:32
Eta:
To by było super
28 sty 21:33