Rachunek różniczkowy
Ani0.a: Proszę o takie dokładne wytłumaczenie mi tego zadania :
Napisz równania stycznej k do wykresu funkcji f wiedząc ,że jest ona nachylona do osi x pod
kątem α, gdy :
a) f(x)=
13x
3+x
2−4x i α=135 stopni
b)f(x)=2x
3−3x
2+5 i tg=12
Z góry dzięki za pomoc
28 sty 20:27
Ani0.a: Poprawka −−−> b) * tgα=12.
28 sty 20:28
Jerzy:
równanie stycznej: y = f'(x0)( x − x0) + f(x0)
gdze x0 to punkt, w którym pochodna jest równa tg1350
28 sty 20:29
Ani0.a: Czyli w sensie ,że a=135 ? i liczę dalej jak przy normalnym wyznaczaniu stycznej ?
28 sty 20:30
Jerzy:
najpierw policz pochodną
28 sty 20:31
Ani0.a: Czyli tak , mam policzyć pochodną z tego
13x
3 ... i potem co ? Proszę o możliwie dokładny
opis tego co po kolei ,ponieważ sama przygotowuje się do matury rozszerzonej niestety
28 sty 20:34
Jerzy:
i ta pochodna ma się równać tg1350
28 sty 20:35
Ani0.a: Z tablic policzyć tą α=135 stopni ? czy jak ją mam podstawić do tego co mi wyszło :
x2+2x−4 = ?
28 sty 20:37
Jerzy:
tg1350 policz ze wzorów redukcyjnych
28 sty 20:38
Ani0.a: Ok dziękuję bardzo za pomoc!
28 sty 20:41