analiza matematyczna
Monika: Oblicz granicę:
lim (√(x2) + x +5) / 2x−1
x −> +∞
Mogłby ktoś to rozwiązać. Mi wyszło 1/2 i taka odpowiedz jest w podręczniku, jednak mojej
nauczycielce wyszło −1/2 ponieważ wyciagąjąc x2 w liczniku zrobiła wartość bezwzględną i nie
za bardzo zrozumiałam już co się tam dzieje. Który wynik jest poprawny"?
28 sty 19:55
Janek191:
| | √x2 + x + 5 | | √ 1 + 1x + 5x | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 2 x −1 | | 2 − 1x | |
więc
x→+
∞
28 sty 20:01
28 sty 20:02
Monika: Czyli pani na lekcji źle robiła? Bo mieliśmy dylemat.
Ona zrobiła, że w mianowniku wyszło ( |x|
√1 + 1/x + 5/x2 ) / x(2 − 1/x)
A potem było −x/2x−1 = −1/2
28 sty 20:04