.
wiktoria: Wyznacz równanie prostej k będącej obrazem prostej l: 2x+y−1=0 przy przekształceniu afinicznym
danym wzorami:
x'=x+y−2
y'=2x+3y−6
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. W ogóle nie wiem jak to zrobić
28 sty 19:55
Mila:

x+y=x'+2
2x+3y=y'+6
−−−−−−−−−−− Wyznaczamy x i y w zależności od x' i y'
x=3x'−y'
y=−2x'+y'+2
Podstawiamy do równania:
2*(3x'−y')+(−2x')+y'+2−1=0
6x'−2y'−2x'+y'+1=0 redukcja
4x'−y'+1=0
Opuszczamy znaczki:
l': 4x−y+1=0
Posprawdzaj rachunki.
28 sty 20:56
Janek191:

A = ( 0, 1) B = ( 1, − 1)
więc
x ' = 0 + 1 − 2 = − 1
y ' = 0 + 3*1 − 6 = − 3
A ' = ( − 1, − 3)
−−−−−−−−−−−
x ' = 1 − 1 − 2 = − 2
y ' = 2*1 + 3*(−1) − 6 = − 7
B ' = ( − 2, − 7 )
−−−−−−−−−−−−−
| | − 7 − (−3) | | −4 | |
a' = |
| = |
| = 4 |
| | − 2 − (−1) | | − 1 | |
y = 4 x + b'
− 3 = 4*(−1) + b '
− 3 + 4 = b '
b ' = 1
y = 4 x + 1
========
28 sty 21:00
Eta:
28 sty 21:00
Eta:
Teraz tylko ......... przepisać
28 sty 21:01
wiktoria: Nie rozumiem skąd wyszły takie wzory na x i y na samym początku?
28 sty 21:56
Mila:
To jest ogólna metoda. Z układu równań obliczyłam.
Ponieważ masz przekształcenie afiniczne, to obrazem prostej jest prosta .
Wystarczy zrobić sposobem Janka. Tak jest prościej.
28 sty 22:01
wiktoria: Ok , Dziękuję
28 sty 22:19
5-latek: Biblioteczka Matematyczna tom36
Jesrzy Bednarczuk Urok przeksztalcen afinicznych Zapoznaj się z tym
28 sty 23:32
5-latek: Dobry wieczor Milu Pozdrawiam
dzisiaj już drugi dzień w pracy byłem . mamy bardzo dużo roboty i to dla mnie jest lepiej .
28 sty 23:37
Mila:
I bardzo dobrze. Musisz sobie radzić . Dbaj o siebie. Pozdrawiam ciepło.
28 sty 23:57
5-latek: Poradze sobie Milu
Corka miała zostać jeszcze tydzień ale sam jej popwiedzialem żeby jechala prędzej do domu bo ja
sobie dam rade .
29 sty 00:10
Metis: Jesteśmy z Tobą
29 sty 00:19