geometria analityczna
Mateusz: Okresl wzajemne polozenie dwóch okregów o równaniach (x+2)2 + (y−2)2 =64 i
x2 + y2 −4x+2y−4=0
28 sty 19:50
Jerzy:
Na początek wyznacz środki i promienie okręgów
28 sty 19:53
Mateusz: ja poadalem tu inne liczby niz mam do zrobienia, poadlem 2razy mniejsze, pozniej zrobie sam
wzorujac sie na tym .
28 sty 19:56
Janek191:
S1 = ( − 2, 2) r1 = 8
( x − 2)2 + ( y + 1)2 = 32
S2 = ( 2, − 1) r2 = 3
więc
I S1 S2 I = √42 + (−3)2 = 5
r1 + r2 = 8 + 3 = 11 i r1 − r2 = 5
Okręgi są styczne wewnętrznie.
28 sty 19:56