Dla jakich parametrów wektory a i b sa kolinearne (równoległe)
dawid: Dla jakich wartosci parametrów a i b wektory u = [2, b,−1] i v = [1 + a, 2, 2] sa
kolinearne?
Wiem że wektory sa kolinearne gdy ich iloczyn wektorowy jest równy wektorowi zero. Tylko nie
wiem jak mam to zrobic gdy wektor ma tak jakby 3 "wspolrzedne". Ktoś powie jak się do tego
zabrac?
28 sty 19:21
Janek191:
[ − 4, −2 b, 2 ] [ 1 + a, 2 , 2]
więc
− 4 = 1 + a ⇒ a = − 5
− 2b = 2 ⇒ b = − 1
28 sty 19:27
dawid: Janek jesteś pewny że to o to chodzi?
28 sty 19:37
Mila:
n→=[2,b,−1] x [1+a,2,2]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i j k
2 b −1
1+a 2 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
n→=[2b+2,−a−5,4−(a+1)*b]
2b+2=0⇔b=−1
−a−5=0⇔a=−5
sprawdzamy trzecia wsp.
4−(−5+1)*(−1) =4−(−4)*(−1)=4−4=0
Masz to samo co u Janka.
28 sty 21:12