Oblicz objętość przekroju graniastosłupa
Kebab: Nie wiem jak dokończyć to zadanie

Rysunek:
http://img.zadania.info/zad/3/6628423/HzadR0x.gif
Oblicz objętość przekroju graniastosłupa
Dane: Pole podstawy = 32j
2
Obliczenia:
Z użyciem twierdzenia cosinusów
BC' = DC' =
√a2+b2 =
√32+b2
BD
2=(BC')
2+(DC')
2 − 2(BC')(DC') * cos α
skoro są równoboczne to BC' = DC' = x
teraz nie wiem co dalej z tym zrobić
28 sty 19:13
28 sty 19:23
Mila:
Może napisz treść zadania z książki, bo sformułowanie "objętość przekroju" jest bez sensu.
28 sty 21:58
Kebab: Przekrój jest na obrazku.
"Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej
podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy. Otrzymany przekrój jest trójkątem
równoramiennym, którego ramiona tworzą kąt alfa taki, że cos α = 1/3. Pole podstawy tego
graniastosłupa jest równe 32cm2. Oblicz jego objętość"
28 sty 22:53
Mila:
a
2=32
|BD|
2=a
2+a
2
|BD|
2=64
W ΔBDC': BC'=DC'=p ramiona Δ równoramiennego
z tw. cosinusów:
| | 1 | |
BD2=p2+p2−2*p*p*cosα⇔64=2p2−2p2* |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 4 | | 3 | |
64=2p2− |
| p2⇔ |
| p2=64 /* |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
p
2=48
W ΔDCC':
H
2+a
2=p
2
H
2+32=48
H
2=16
H=4
V
graniastosłupa=a
2*h
V=32*4=128
==========
28 sty 23:11