rówanie kwadratowe
wąż: rozwiąż równanie:
jakie są wyniki?
18 gru 20:53
Nikka: D: x≠0
D = R\{0}
1−5x
2+x
3+5x = 0
x
3 − 5x
2 + 5x + 1= 0
czy przed 1/x
2 nie powinno być znaku − ?
18 gru 21:30
Godzio:
nie powinno być 1−5x3 + x4 + 5x ? a co do − to też powinien być
18 gru 21:35
Nikka: pomyliłam się − poprawka:
1−5x
3+x
4+5x = 0
18 gru 21:40
Bogdan:
A może tak ?
| 1 | | 5 | |
| − 5x + x2 + |
| = 0, x ≠ 0 |
| x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| − 2 + 2 − 5(x − |
| ) = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 − 5(x − |
| ) + 2 = 0, |
| | x | | x | |
18 gru 22:32