Równanie prostej w postaci parametrycznej
marek: Równanie prostej w postaci parametrycznej
Mam równanie prostej x=y=3 i jakieś tam zadanie, mam potrzebę zamienić to równanie na postać
parametryczną. Mógłby ktoś pomóc i powiedzieć jak to zrobić?
28 sty 19:00
Jerzy:
wygląda na to,że jest to prosta prostopadła do płaszczyzny XOY i przecinajaca ją
w punkcie P(3,3)
28 sty 19:13
Mila:
Jerzy , tak to by wyglądało ?
28 sty 19:29
Jerzy:
Lepiej nie może
28 sty 19:41
marek: dziękuję za ładny rysunek, czyli tak jakby, x i y są stałe a pod z można podstawić parametr?
28 sty 20:06
Jerzy:
x = 3
y = 3
z = t
28 sty 20:08
marek: Dziękuję Wam bardzo.
28 sty 20:10
Mila:

Można tez tak.
x=3+0*t
y=3+0*t
z=t, t∊R
28 sty 20:28