Ktoś potrafi?
Marcela: X4−6x3+8x2+4x−7≥−2x+2
28 sty 18:54
Metis: Najpierw porządkuj
28 sty 18:55
Janek191:
x4 − 6 x3 + 8x2 +6 x − 9 ≥ 0
28 sty 18:57
Marcela: X4−6x3+8x2+6x−9≥0
Tak zrobiłqm jak próbowałam ale teraz nie wiem co dalej bo ani się nic nie zwija ani nie
grupuje
28 sty 18:58
Janek191:
x = 1 jest miejscem zerowym i x = − 1 też
Podziel przez ( x − 1)*(x + 1) = x2 − 1
28 sty 19:01
Janek191:
( x4 − 6 x3 + 8 x2 + 6 x − 9):( x2 − 1) = x2 − 6 x + 9 = ( x − 3)2
− x4 + x2
−−−−−−−−−−−−
−6 x3+ 9 x2 + 6 x
6 x3 − 6 x
−−−−−−−−−−−−−
9 x2 − 9
− 9 x2 + 9
−−−−−−−−−−
0
28 sty 19:05
Janek191:
( x + 1)*(x − 1)*( x − 3)2 ≥ 0
28 sty 19:06
Marcela: Dziękuję tez policzylam pisemnie i wyszło mi tak jak Tobie wiec musi być dobrze
28 sty 19:07
Janek191:
Dokończ
28 sty 19:12
Janek191:
28 sty 19:14
Marcela: X€(−∞,−1> U <1,∞)
28 sty 19:17