.
Panic: zbadaj w zależności od parametru k wzajemne połozenie prostych:
l1: kx+y=2
l2: x+ky=k+1
Dla jakich k te proste przecinajaą sie wewnątrz kwadratu w którym punkty a=(2,−2) i C=(−2,2) są
końcami przekątnej?
28 sty 18:31
Panic: ?
28 sty 19:14
Godzio:
Dla k = 1 pokrywają się
Dla k = −1
− x + y = 2
x − y = 0 ⇒ − x + y = 0 układ sprzeczny − proste rozłączne
Dla k ≠ 1 i k ≠ − 1 przecinają się
kx + y = 2 ⇒ y = 2 − kx
x + 2k − k
2x = k + 1
x(1 − k
2) = 1 − k
| | 1 | | k | | k + 2 | |
x = |
| ⇒ y = 2 − |
| = |
| |
| | k + 1 | | k + 1 | | k + 1 | |
Proste przecinają się wewnątrz kwadratu jeżeli
−2 < x < 2 i −2 < y < 2
Trzeba rozwiązać podwójne nierówności i wziąć część wspólną.
28 sty 19:21
Panic: Nie rozumiem co oznacza ten uklad sprzeczny. Gdy k=−1, wydaje mi się, że proste bedą rownoległe
a nie 'układ sprzeczny'. Może po prostu nie wiem co to znaczy.
I skąd sie wzieło x+2k−k2x ?
28 sty 20:08
Panic: Dobra już wiem skąd xD
28 sty 20:09
Panic: Dzięki
28 sty 20:11