proszę o pomoc
xxxxx: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej o równaniu y=x+2 wierzchołek
A=(−4,−2) , C=(2,−3). Oblicz pole tego trójkąta.
28 sty 17:59
utem:

AC− ramię ΔABC
k: y=x+2
Wysokość opuszczona z punktu C dzieli podstawę na połowy i jest do niej prostpadła.
h: y=−x+b i C∊h
−3=−2+b⇔b=−1
h: y=−x−1
Wsp. punktu D
| 3 | | 3 | | 1 | |
x+2=−x−1⇔2x=−3 ⇔x=− |
| , y=− |
| +2= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
k: x−y+2=0
| |2+3+2| | | 7 | |
d(C,k)= |
| = |
| |
| √12+12 | | √2 | |
|AD|=
√((−1.5+4)2+(0.5+2)2=
√6.25+6.25=
√6.25*2=2,5
√2
B=(1,3)
28 sty 18:29