Pochodne, rachunek różniczkowy
Ani0.a: Napisz równanie stycznej m do wykresu funkcji f , która jest prostopadła do prostej k , gdy :
f(x)=
14x
4 +
23x
3 +
12x
2 +x , k: y=−x+5
Proszę o dokładne wytłumaczenie tego przykładu , ponieważ liczyłam i wychodzą mi zupełnie inne
wyniki niż podane w odpowiedzi książki

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
28 sty 17:31
Ani0.a: ODPOWIEDZI JAKIE PODAJE MOJA KSIĄŻKA TO : x−y=0 oraz 12x−12y+1=0
Możliwe to ?
Mi wychodzi coś takiego : y=x oraz y=x+23
Teoretycznie jak przerzucę x na lewą to wyjdzie mi y−x=0 ale co z tym drugą odpowiedzią ?
28 sty 17:38
Jack: styczna do wykresu f(x) :
liczymy pochodna zeby poznac wspolczynnik kierunkowy prostej stycznej
f ' (x) = x
3 + 2x
2 + x + 1
dobra mamy pochodna, teraz nasza styczna jest prostopadla do prostej "k"
skoro k: y = −x + 5
to prostopadla do niej : y = 1*x + b
czyli wspolczynnik kierunkowy naszej stycznej wynosi 1.
f ' (x) = 1
podstawiamy
x
3 + 2x
2 + x + 1 = 1
x
3 + 2x
2 + x = 0
x(x
2 + 2x + 1) = 0
x(x+1)
2 = 0
x =0 lub x = −1
teraz obliczmy igreki podstawiajac do funkcji
y = 0 dla x = 0
| | 11 | |
y = 1/4 * 1 + 2/3(−1) + 1/2 −1 = − |
| |
| | 12 | |
podstawiajac do wzoru na styczna
| | 1 | | 1 | |
b = |
| , zatem styczna ma rownanie : y = x + |
| |
| | 12 | | 12 | |
teraz ta druga :
0 = 0 + b
b = 0 , zatem prosta ma rownanie y = x
mamy dwie proste stycznedo wykresu i prostopadle do prostej k
28 sty 17:46