Poisson
Nieznamsie: Przyjmujemy, że X (ilość pacjentów dziennie korzystających ze stacji pogotowia) jest zmienna
Poissona z nieznanym parametrem λ. W ostatnich dniach zaobserwowano następujące dane:
17,11,20,12,18. Na podstawie tych danych oszacować wariancję X.
Jak robić takie zadania?
28 sty 17:30
Nieznamsie: ktoś ma jakiś pomysł?
28 sty 17:52
Godzio:
Ma, ale najpierw:
P(X = k) = ?
28 sty 18:36
Godzio:
Taki pomysł:
Wariancja rozkładu Poissona = λ
| | 17 + 11 + 20 + 12 + 18 | |
Więc VarX = λ ≈ |
| = ... |
| | 5 | |
28 sty 18:50