matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
Jola:
1
1
Dane są P(A∪B)=
i P(A∩B)=
, P(A\B)=P(B\A).
2
4
Oblicz P(A), P(A\B)
28 sty 16:59
olekturbo:
P(A\B) = P(A) − P(AnB) P(B\A) = P(B) − P(AnB) P(A) − P(AnB) = P(B) − P(AnB) P(A) = P(B) P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
1
1
= 2P(A) −
2
4
3
2P(A) =
4
3
P(A) =
8
3
2
1
P(A\B) =
−
=
8
8
8
28 sty 17:03