prosze o pomoc
lotnik24: Znalezc takie p∊R aby f(x)=x3−px+5x−2 osiagnela minimum w punkcie x0=5
28 sty 16:14
ICSP: f'(5) = 0.
28 sty 16:19
misiak:
i sprawdzenie czy rzeczywiście minimum dla obliczonego p
28 sty 16:22
lotnik24: A moglbys to rozpisac. Bardzo prosze
28 sty 16:37
misiak:
licz pochodną
28 sty 16:39
olekturbo: f(x) = x3+(5−p)x−2
f'(x) = 3x2+5−p
f'(5) = 3*25+5−p = 80−p
p = 80
28 sty 16:43
lotnik24: Dziekuje
28 sty 16:53
misiak:
dla p=80 funkcja prawdopodobne osiąga ekstremum,
trzeba sprawdzić, czy jest to minimum
np.
f(x)=x3−75x−2
f'(x)=3x2−75
f''(x)=6x
f''(5)=30 >0 −−−−> min
28 sty 18:05