parametr
Karolcia: Dla jakich wartości parametru p zbiorem wartości funkcji f(x)=(1−p2)x2−2(p−1)x−2 jest zbiór
liczb NIEDODATNICH
Teraz pytanie za sto punktów
delta ≤0
czyΔ=0?
28 sty 16:11
Metis: To nie wszystkie założenia.
a<0 i Δ=0
28 sty 16:22
Metis: Ujemne − ( wszystkie ujemne )
Dodatnie ( wszystkie dodatnie
Niedodatnie (ujemne + 0 )
Nieujemne ( dodatnie + 0 )
28 sty 16:23
Metis: * Δ≤0
28 sty 16:23
Karolcia: tzn wiem ze a<0
tylko pytanie czy Δ=0 czy Δ≤0?
28 sty 16:30
misiak:
Δ=0
28 sty 16:31
Karolcia: i jesli
1−p2=0
1=p2
1=p lub p=−1
i jesli p=1
to y=−2
i czy to nalezy do rozwiązania czy nie?
28 sty 16:31
misiak:
nie...ta funkcja przyjmuje tylko jedną wartość
a zbiór wartości miał być równy ZX−w= (−∞,0>
28 sty 16:37