??
Pamela: Rozwiąż równanie stosując wzory na różnice lub sume sześcianów:
a) x3 + 3x2 − 6x − 8 = 0
b) 7x3 − 3x2 + 3x − 7 = 0
28 sty 15:53
ICSP: a)x3 + 3x2 + 3x + 1 − 9x − 9 = 0
(x+1)3 − 9(x+1) = 0
(x+1)(x+4)(x−2) = 0
x = −1 v x = −4 v x = 2
b) 7x3 − 7 − 3x2 + 3x = 0
7(x−1)(x2 + x + 1) − 3x(x−1) = 0
(x−1)(7x2 − 4x + 7) = 0
x = 1
28 sty 15:57
ICSP: inaczej a) :
x3 − 8 + 3x2 − 6x = 0
(x−2)(x2 + 2x + 4) + 3x(x−2) = 0
(x−2)(x2 + 5x + 4) = 0
(x−2)(x+1)(x+4) = 0
28 sty 16:02
piotr1973: (x3−8)+ 3x(x−2)=(x−2)(x2+2x+4)+3x(x−2)=(x−2)(x2+5x+4)
28 sty 16:04
Pamela: wielkie dzieki!
28 sty 16:06