całka
Adrian: Witam , nie potrafię rozwiązać tej całki: ∫1/(x+x1/2)dx ,wydaje mi się że trzeba to zrobić
przez podstawienie , ale jak ?
28 sty 15:43
Adrian: Witam , nie potrafię rozwiązać tej całki: ∫1/(x+sqrt(x))dx ,wydaje mi się że trzeba to zrobić
przez podstawienie , ale jak ?
28 sty 15:45
Adrian: Witam , nie potrafię rozwiązać tej całki: ∫1/(x+√x)dx ,wydaje mi się że trzeba to zrobić
przez podstawienie , ale jak ?
28 sty 15:46
ICSP: t = √x
28 sty 15:48
piotr1973: x=t
2; dx=2tdt
| | 2tdt | | 1 | |
∫ |
| =2∫ |
| dt=2ln(1+t)=2ln(√x+1) |
| | t2+t | | 1+t | |
28 sty 15:51
piotr1973: i jeszcze + stała C
28 sty 15:52
Adrian: Wszystko spoko tylko jednej rzeczy nie rozumiem , jeżeli mamy 2∫1/(1+t)dt=2ln(1+t) , rozumiem
że korzystałeś ze wzoru 1/x = ln|x| , tylko w jaki sposób bo tam jest +1?
28 sty 15:58
Adrian: Już nie trzeba , rozumiem.
28 sty 16:00