turniej
mała: W turnieju piłkarskim każda drużyna rozegrała z każdą z pozostałych jeden mecz.Łącznie
rozegrano 66 meczów.Ile drużyn brało udział w turnieju.
18 gru 20:31
Eta:
to U{n!}{2!*(n−2)!=66
(n−1)*n = 132 = n
2 −n −132=0
Rozwiąż to równaie i podaj n pamietając ,ze n€N+
18 gru 21:53
18 gru 21:54
emka: Eta możesz wytłumaczyć skąd ten pierwszy zapis − n nad 2 = 66? skąd ta 2
18 gru 22:07
Eta:
Mecz rozgrywany jest przez dwie drużyny ( tak

)
więc dwie z n drużyn grały ze sobą .
18 gru 23:01
Eta:
Można też zapisać tak:( bez kombinacji , tylko z f. kwadratowej )
bo nie było rewanżu więc dzielone przez 2
i drużyna nie gra sama ze sobą więc n druzyn gra z ( n−1) drużynami
18 gru 23:05
emka: Aaaaaa

Teraz łapie. Dzięki!
18 gru 23:24