nierownosc
johny: mam problem z obliczeniem tej nierównosci

1000*(0,75)
n<1 proszę o pomoc
28 sty 14:33
johny: n ma być najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą tą nierównosc
28 sty 14:35
piotr1973: n*log(0,75)<log(1/1000)
n>−3/log(0,75)≈24,0117
n=25
28 sty 14:54
johny: dziękuje

a mógłbyś mi wytlumaczyć jak się zamienia na logarytmy ? bo nie mogę się połapać
....
28 sty 15:05
piotr1973: 1. najpierw podzieliłem obie strony przez 1000
2. Logarytmowałem obustronnie log10 (uwaga znak nierówności nie zmienia się bo podstawa log
> 1)
3. zasada log(an)=n*log(a)
4. log10(1/1000)=−3
5. dzielenie obustronne przez log(0,75) (zmiana znaku bo log(0,75)<0)
28 sty 15:28