Wyznacz asymptoty funkcji
Ania: Wyznacz asymptoty funkcji f(x)= x2+1x−1
28 sty 13:43
Janek191:

x ≠ 1
x→+
∞
oraz
| | x2 + 1 | | x2 + 1 − ( x2 − x) | |
lim ( |
| − x) = lim ( |
| ) = |
| | x − 1 | | x − 1 | |
x→ +
∞ x→+
∞
x→+
∞
y = a x + b = x + 1 − asymptota ukośna
oraz x = 1 − asymptota pionowa.
28 sty 13:53
Janek191:
Tam jest pomyłka. Powinno być
| f(x) | | x2 + 1 | |
| = |
| → 1, gdy x→+∞ |
| x | | x2 − x | |
28 sty 13:55
Metis: Janku badasz tylko +∞? Jak rozpoznać, że nie potrzeba badania w −∞ ?
28 sty 14:03
28 sty 14:09
Jack: Hmmm a to chyba sie nie da by byly dwie asymptoty ukosne...? Jedna minus x a druga x.
Bo wtedy liczac poziome bysmy musieli miec wynik granicy jako 2 wyniki...
28 sty 14:14
Jack: I tak wlasciwie nie wystarczy badac jednego przypadku? Jesli jest w nieskonczonosci to znaczy
ze jest... A jak nie to nie... Bo czy badamy w + czy w − ∞ to jwst ta sama asymptota...
28 sty 14:16
28 sty 14:22
Janek191:
I wszystko jasne
28 sty 14:23
Metis: Mój profesor zawsze wiedział, czy liczyć w +
∞ czy w −
∞, nie wiem czy wynikało to z jego wprawy,
czy też patrzy się "na coś", czego nie wiem, stąd pytanie
28 sty 14:27
Jack: No coz...ja nie spotkalem przypadku gdzie bym mial 2 asymptoty ukosne
28 sty 14:50
Jack: A co do tego linku...jesli policzymy granice i wychodzi konkretna liczba no to czy plus czy
minus nieskonczonosc granica bedzie ta sama...
28 sty 14:55
Metis: No własnie rzecz w tym, że w zależności czy liczymy granice w +
∞ / −
∞ granice mogą wyjść inne
28 sty 15:02
piotr1973: funkcja f(x)= x− arctgx
ma asymptoty ukośne:
y=x−π/2 w +∞
y=x+π/2 w −∞
28 sty 15:05
Jack: Na poziomie licealnym raczej watpie xd
28 sty 15:09
tes: z tym arctg najbardziej klasyczny przykład chyba.
29 sty 10:07