homografia
jadziaa33: Znaleźć homografie przekrztałcająca okrag C(0,1) w okrag C(1,1). Jeśli wiadomo że, punkt 1
| | 1 | |
przejdzie na |
| oraz 1 przejdzie na 0. |
| | 2 | |
gdybym miała podane 3 punkty potrafila bym ja znaleźć ze wzoru, jest jakis sposob gdy mamy
podane 2 punkty

Prosze o pomoc.
28 sty 12:20
Janek191:
Co oznaczają zapisy: C(0, 1) i C(1, 1) ?
28 sty 12:54
jadziaa33: C (0,1) okrag o srodku w punkcie 0 i promieniu 1
C(1,1) okrag o srodku w punkcie 1 i promieniu 1
28 sty 13:06
Janek191:
Punkt ma dwie współrzędne
28 sty 13:12
Janek191:
Może to zadanie z liczb zespolonych ?
28 sty 13:12
jadziaa33: tak. jest to zadanie z kolokwium z analizy zespolonej. jutro mam poprawe i chciala bym ogarnac
gdyby trafilo sie podobne.
28 sty 13:16
Janek191:
Może coś takiego.
Analizę zespoloną ( a konkretnie funkcje analityczne ) miałem około
40 lat temu i mało z tego pamiętam.
| | b | | 1 | |
h(0) = |
| = |
| ⇒ d = 2b |
| | d | | 2 | |
| | a + b | | a + b | |
h(1) = |
| = 0 = |
| = 0 ⇒b = −a |
| | c + d | | c + 2b | |
oraz
−2 a
2 + a c ≠ 0
−2 a + c ≠ 0 ⇒ c ≠ 2 a
28 sty 13:37
jadziaa33: Dziękuje, na cwiczeniach robilismy podobne zadanie, z tym że korzystaliśmy z punktu
symetrycznego wzgledem okregu, a tu niestety nie mamy podanego punktu.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzic że np taka funkcja
jest ciagla?
28 sty 13:47
jadziaa33: dla z ≠0
28 sty 13:47
Janek191:
z = x + i y
z
2 = x
2 + 2 x y i − y
2
Im ( z
2) = Im ( x
2 +2 x y i − y
2) = 2 x y
( Im( z
2))
2 = 4 x
2 y
2
| 4 x2 y2 | | 4 x2 y2 | |
| = |
| = ... |
| x2 − 2 x y i − y2 | | ( x2 − y2) −2 x y i | |
28 sty 14:02
jadziaa33: mam to pomnożyć przez sprzężenie?
28 sty 14:20
Janek191:
Pewnie tak.
28 sty 14:24
jadziaa33: powstało mi cos takiego :
| 4x2y2(x2 − y2 + 2xyi) | | 4x4y2 − 4x2y4 + 8x3y3i | |
| = |
| |
| (x2 +y2)2 | | (x2 +y2)2 | |
28 sty 14:35