Monotoniczność
Kamil: Mam pytanie czy dla funkcji f=x*e−x
funkcja rośnie w przedziale od (0,2)
maleje w przedziale (−∞,0) U (2,∞)
A minimum osiąga w punkcie 0 a maksimum w punkcie 2, czy coś źle policzyłem?
28 sty 11:56
Kamil: Sorki ma być f=x*e−x
28 sty 11:57
Janek191:

Ma być f(x) = x*e
−x 
Źle policzone. To zadanie było już kilka razy rozwiązywane w ostatnim czasie.
28 sty 12:56
Janek191:
Policz pochodną tej funkcji.
28 sty 12:59
Kamil:
Przepraszam źle to zapisałem miało być x2*e−x tutaj pochodna mi wychodzi e−x (2x−x2)
dobrze?
28 sty 13:30
Janek191:

f(x) = x
2*e
−x
f '(x) = 2 x*e
−x + x
2*e
−x*(−1) = e
−x*( 2 x − x
2) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 2
28 sty 13:41
Kamil: funkcja rośnie w przedziale od (0,2) maleje w przedziale (−∞,0) U (2,∞) dobrze to w takim
razie napisalem?
28 sty 13:51
Janek191:
Tak

Lepiej zapisać:
f maleje w przedziałach: ( −
∞, 0) , ( 2, +
∞)
| | 1 | | 1 | |
W sumie nie maleje, bo np. f(− |
| } < f( 2 |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
28 sty 14:15