Logarytmy przekształcenia
Matematyk od siedmiu boleści: Zad. 1. logy (x−1)2 = 2
Jak przekształcić to wyrażenie na wykres?
logy (x−1)2 = logyy2
(x−1)2 = y2
x2 − 2x + 1 = y2 − Co dalej z tym zrobić?
Zad. 2.
Jak wyliczyć pierwiastki z
x4 − 5x3 + 3x2 + 9x > 0
Wyciągnąłem x przed nawias, zostało x(x2(x−5) + 3(x+3)>0
Zad.3.
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
f(x)= log0,5 |mx2 + 2√2 x + m + 1 |
Z całą pewnością mx2 + 2√2 x + m + 1 > 0
Δ < 0
a > 0
Wychodzi m∊ (−∞;−2) ∪ (1;∞)
m>0
Czyli m∊(1;∞)
W odpowiedziach jest podane (−∞;−2) ∪ (1;∞)
Domyślam się, ze muszę jeszcze wykonać nierówność mx2 + 2√2 x + m + 1 < 0
Tylko nie wiem jakie założenia wystepują.
28 sty 11:49
Matematyk od siedmiu boleści: mx2 + 2√2 x + m + 1 < 0
Jednak chyba to nie wchodzi w grę, ponieważ liczba logarytmowana musi być większa od 0?
28 sty 11:52
5-latek: x4−5x3+3x2+9x>0
x(x3−5x2+3x+9)>0
x3−5x2+3x+9=0
szukamy
W(1)= 13−5*12+3*1+9≠0
W(−1)= (−1)3−5*(−1)2+3*(−1)+9= −1−5−3+9=0 (bingo
czyli (x3−5x2+3x+9):(x+1) działaj dalej
Nie zapomnij tez o x=0
28 sty 12:40
Jack: Ewidentnie widac ze mozna to fajnie pogrupowac...
x(x−3)2(x+1)
28 sty 13:14
Jack: Zad 1.
y = |x−1| lub y = − |x−1|
Hmmmmm
28 sty 14:09
Matematyk od siedmiu boleści: Dziekuję bardzo za pomoc

Po prostu człowiek ma "amnezję" i powolutku przypomina sobie
wszystkie rzeczy.
A co z zadaniem 3?
28 sty 16:25
misiak:
w zad.3 raczej m∊ℛ−{−2,1}
28 sty 16:30
olekturbo: y2 = (x−1)2
|y| = |x−1|
y = x−1 v y = 1−x
28 sty 16:31