brya
mała: Jaka bryła powstanie przez obrót trapezu równoramiennego wzdłuż dłuższej podstawy?
Oblicz objętość powstałej bryły jeśli podstawy mają 3 i 5 cm oraz wysokości =4.
Jutro mam zaliczeniówke jeszcze raz proszę o pomoc.
18 gru 20:27
Eta:

Powstałą bryła jes walec ze sklejonymi na jego podstawach stożkami
stożki są o tej samej objętości
h
tr= r
st = r
w = 4 cm
h
w = b= 3 cm ( długości górnej podstawy trapezu)
| | a −b | | 5−3 | |
hst= |
| = |
| = 1 cm
|
| | 2 | | 2 | |
zatem V
br= V
w +2*V
st= πr
2 *h
w +
23πr
2*h
st= ......
podstaw dane i dokończ.....
18 gru 22:15