Zbadaj, jakie relacje inkluzji zachodza pomiedzy zbiorami
ALE: Zbadaj, jakie relacje inkluzji zachodza pomiedzy zbiorami A,B i C, jesli:
(A∩B) \ (B\C) = A∩C
Miałem taki przykład na lekcji i do tego momentu rozumiem
p= x∊A
q= x∊B
z= x∊C
"((p⋁q)⋀ ¬(q∧¬z))<=>(p⋀z))"
ale potem okazuje się, że jest jeszcze taka imiplikacja na końcu "=>(p=>(z∨q))" i całość
wygląda tak
((p⋁q)⋀ ¬(q∧¬z))<=>(p⋀z))=>(p=>(z∨q))
Skąd to się bierze?
28 sty 11:09
ALE:

Wychodzi na to, że można to niby zauważyć z diagramu Venna, ale nie rozumiem, czemu wyszła taka
zależność przecież jak narysujemy sobie (A∪B)\(B\C) to wyjdzie nam coś takiego
28 sty 11:44