Heelp
Mija : Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm i tworzy z przekątną
graniastosłupa kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa.
28 sty 10:28
Janek191:

α = 30
o
d
2 + 6
2 = p
2
d
2 = 16*3 − 36 = 48 − 36 = 12 = 4*3
d = 2
√3
Objętość
V = P
p*h = 0,5 d
2*h = 0,5*12*6 = 36 [ cm
3]
=================================
P
b = 4 a*h
P
b = 24 a
d = a
√2 = 2
√3 ⇒ a =
√2*
√3 =
√6
P
b = 24
√6 [ cm
2]
================
28 sty 10:49
Eta:
Ładnie "od... ne" zadanie
28 sty 12:44
28 sty 12:45
Janek191:
Niech sama coś zrobi

Pozdrawiam
28 sty 12:50