1 | 1 | 25 | ||||
Teza: (a+ | )2+(b+ | )2≥ | ||||
a | b | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
L = (a+ | )2 + (+ | )2 = a2 + b2 + 2a | + 2b | + | + | = | ||||||
a | b | a | b | a2 | b2 |
(a+b)2 − 2ab | ||
= (a+b)2 − 2ab + 4 + | . | |
(ab)2 |
1 − 2ab | ||
(1) L = 1 − 2ab + 4 + | ||
(ab)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a = | + x i b = | − x, x∊(− | , | ), | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | |||
(2) ab = ( | + x)( | − x), | ||
2 | 2 |
1 | ||
(3) 0 < ab ≤ | ||
4 |
1 | 1 | |||
(4) 0 > − 2ab ≥ − | i ( | )2 ≥ 16. | ||
2 | ab |
1 |
| 9 | 25 | ||||||||||||||
L ≥ 5 − | + | = | + 8 = | , | |||||||||||||
2 |
| 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |