matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Rysiek:
Witam, wiem że trzeba użyć wzoru na różnicę sześcianów ale nie moge tego rozpisać: obliczyc granice ciagu o wyrazie ogolnym an an=
3
√
n
3
+3
−
3
√
n
3
−3
28 sty 09:58
Janek191:
n
3
+ 3 − ( n
3
− 3)
a
n
=
3
√
(n
3
+ 3)
2
+
3
√
(n
3
+ 3)*( n
3
−3)
+
3
√
(n
3
− 3)
2
28 sty 10:12
Janek191:
lim a
n
= 0 n→
∞
28 sty 10:14
piotr1973:
n
3
+3−n
3
+3
→0 przy n→
∞
(n
3
+3)
2/3
+ (n
3
+3)
1/3
(n
3
−3)
1/3
+(n
3
−3)
2/3
28 sty 10:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick