mianownik
meffffiu: Jak się pozbyć mianownika? mam zapistać tę liczbę w postaci trygonometrycznej, algebraicznej,
ale musze sie chyba pobyc mianownika?
28 sty 09:46
meffffiu: zespolona ofc
28 sty 09:46
PW:
i
3 = i
2i = (−1)i = −i
− wystarczy licznik i mianownik pomnożyć przez
i (uzyskamy wtedy w mianowniku − 4i
2 = 4.
Z licznikiem, który wtedy przyjmie postać
(
√3 − i)
6·i
trzeba powalczyć
28 sty 10:59
meffffiu: no właśnie doszedłem do tego i teraz nie wiem jak to wrzucić, żeby poprawnie policzyć moduł
28 sty 11:18
meffffiu: ktoś coś : <
28 sty 11:41
PW: A próbowałeś np.policzyć ile to jest
(√3 − i)3 ?
28 sty 13:53