takitam: f(x)=(3m-5)x2-(2m-1)x+0,25(3m-5)
m∈R
wyznacz wartości m dla których najmniejsza wartość funkcji f jest liczbą dodatnią.
niby proste ale coś mi nie wychodzi.
29 paź 23:13
pipi: czyli minimum f(X) więc współczynnik " a " przy Xkw >0
1) a>0 <=> (3m -5) >0
- Δ oblicz Δ
2) -------- >0 ------------- >0
4a 4(3m - 5)
następnie porozwiązaniu w/w nierówności wybierz ich cz . wspólna
i to tyle
29 paź 23:20
takitam: heh w tym sęk że delta mi wychodzi jakaś lekko mówiąc powalona a ponoć wynik ma być ładny
29 paź 23:29
pipi: zaraz przelicze
29 paź 23:30
takitam: zastanawiałem się jeszcze czy nie lepiej (3m-5)>0 i Δ<0 czyli nie posiadająca miejsc
zerowy
29 paź 23:39
pipi:
Δ = - 5 mkw +26m - 24 >0
liczysz drugą Δ1 =676 -480=196
VΔ1 = 14
m1= 6/5
m2= 4
-5(m-4)(m-6/5)
2/ będzie ------------------------- >0 <=> 4(3m-5)( m-4)(6-5m) >0
4(3m -5)
rozwiąż tę nierównośc przy zał,że 3m-5 ≠0
i miejscach zerowych
m1=5/3 m2= 4 m3 =6/5
rysunek pomocniczy zacznij od prawej strony od dołu i wybierz przedziały
z nad osi i to tyle powinno być dobrze (sprawdź , bo już jest tak późno ,że można się
pomylić )
29 paź 23:49
takitam: dzięki (zapomniałem o 0,25 przy c)
29 paź 23:57
takitam: hmmm powinno wyjść m=(4,
∞) a w twoim wypadku wychodzi przy takim czymś m=(-
∞, 6/5) suma
(5/3, 4), więc chyba lepiej zostać przy Δ<0 ale teraz dylemat: czemu?
30 paź 00:22
pipi: masz rację

Δ <0 oczywiste ,bo nie ma miejsc zerowych

! dobry jesteś

!

sorrry
30 paź 00:28
30 paź 00:29
takitam: aha to dużo tłumaczy
30 paź 14:45
30 paź 15:28
takitam: już mi wyszło dobrze, tylko jakby na to nie patrzeć twój sposób niby też powinien działać
30 paź 23:44