Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f, w podanym punkcie.
kindziorek643: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f, w punkcie P ( x0, 0):
f(x)= 2ln(x
2 −
√ex +
√e3) −3
Mam spory problem z wyznaczeniem tutaj dziedziny, przez co również potem i x0, ponieważ
wychodzą mi dwa wyniki i nie jestem w stanie stwierdzić, który z nich będzie "wpadał" do
dziedziny, a który nie.
Będę wdzięczna za każdą pomoc
27 sty 23:49
piotr1973: x
2 − e
1/2x + e
3/2>0 ⇒ x∊R
x0 z równania 2*ln(x
2 − e
1/2x + e
3/2)−3=0
x0=0 lub x0=
√e
będą więc dwie styczne:
28 sty 09:30
Janek191:

x
2 −
√e x + e
√e > 0
Δ = e − 4*1*e
√e = e − 4e
√e < 0 ⇒ x
2 −
√e x + e
√e > 0 dla x ∊ℛ
x
2 −
√e x + e
√e = 1
x
2 −
√e x + e
√e − 1 = 0
Δ
1 = e − 4*( e
√e − 1) = e − 4 e
√e + 4 < 0 więc x
2 −
√e x + e
√e− 1 > 0 dla x∊ℛ
Df = ℛ
x
o = 0, bo f(0) = 0 czyli P = ( 0, 0)
| | 2x − √e | |
f '(x) = 2* |
| |
| | x2 − √e x + e√e | |
zatem
| | −2*√e | | − 2 | |
f ' (0) = |
| = |
| |
| | e√e | | e | |
y = a x + b
0 = b
=============
II x
0 =
√e , bo f(
√e) = 0
Wtedy P = (
√e , 0 )
| | 2√e −√e | | 2√e | | 2 | |
f '( √e) = 2* |
| = |
| = |
| |
| | e − e + e√e | | e√e | | e | |
| | 2 | | 2 | |
0 = |
| *√e + b ⇒ b = − |
| |
| | e | | √e | |
| | 2 | | 2 | |
Odp. y = |
| x − |
| − wykres koloru fioletowego |
| | e | | √e | |
=================
28 sty 09:54
Janek191:
Zauważyłem teraz, że była pomyłka przy zapisywaniu I prostej.
| | −2 | |
Oczywiście powinno być: y = |
| x |
| | e | |
28 sty 09:57
Janek191:
28 sty 10:00
kindziorek643: @Janek191 A mam jeszcze jedno pytanie. Obliczając Δ1 przyrównałeś liczbę logarytmowaną do 1.
Skąd to się wzięło?
28 sty 12:41
Janek191:
Ten fragment rozwiązania jest niepotrzebny,
Należy pominąć wiersze : 3 , 4.i 5.
28 sty 12:48
kindziorek643: Ok, bardzo dziękuję za pomoc
28 sty 12:50