Liczba rozwiązań równania - wielomiany i funkcje kwadratowe.
Vuko: Cześć, mam problem z pewnym typem zadań. Najpierw je przytoczę (jedno mam nawet rozwiązane) a
potem nakreślę problem.
zad.1.Wyznaczymy wszystkie wartości parametru, m dla ktorych równanie
x4+5mx2+4m2+3m=0 ma trzy różne rozwiązania.
rozwiązanie:
rówanie
(*) x4+5mx2+4m2+3m=0 sprowadzamy do równania kwadratowego przez podstawienie x2=t i
otrzymujemy równanie:
(**) t2+5mt+4m2+3m=0
równanie(*) ma trzy rozwiązania wtedy gdy równanie (**) ma 2 rozwiązania, z ktorych jedno jest
dodanie a drugie równe zeru.
Dalsza część rozwiązania jest nie istotna, dla problemu jest najważniejsze ostatnie zdanie.
zad.2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x4−(m+1)x2+1=0 ma 4 różne
rozwiązania.
Opis problemu: Ktoś mógłby mi wyjaśnić na jakiej podstawie robi się te założenia jak w ostatnim
zdaniu zadania nr1 ? Te założenia, że równanie (*) ma 3 rozwiązania gdy (**) ma 2 rozwiązania
[...] ?
Mam rozumieć że zadanie nr 2 trzeba wykonać analogicznie? Jakie tutaj będą założenia?
27 sty 23:41
Jack: zad 2.
1) m+1 ≠ 0
2) jako ze rozne rozwiazania to Δ > 0
i nwm, to chyba tyle...
no wiadomo ze x1 ≠ x2 ≠ x3 ≠ x4
27 sty 23:44
Jack: zad 1.
nie wiem czemu sa takie zalozenia...
ja bym zrobil Δ > 0 i chyba tyle : d
moge napisac jak bym je rozwiazal jesli Ci zalezy ; D
27 sty 23:48
Jack: a co do tego 1.
rownanie kwadratowe ma 2 rozne pierwiastki kiedy Δ > 0
wiec rownanie do potegi czwartej ma 4 rozne pierwiastki , gdy Δ > 0, czyli gdy zrobimy z tego
rownanie kwadratowe i otrzymamy 2 rozne pierwiaskti...
przy czym rownanie do czwartej daje nam 4 rozwiazania, wiec jakies musi sie powtorzyc
28 sty 00:02
Jack: a nie , wlasciwie dochodza nam warunki
w zad 1.
t
1 * t
2 = 0
t
1 + t
2 > 0
bo faktycznie jeden musi byc zerem, bo tylko 0
2 = 0, a kazda inna liczba ma dwie mozliwosci
np. 4 = 2
2 lub −2
2.
A te drugie rozwiazanie musi byc wieksze od zera, bo kwadrat liczby musi byc liczba nieujemna
28 sty 00:06
Vuko: Czy ktoś mi to wytłumaczy po ludzku bo Jack tylko mi to niemiłosiernie skomplikował
28 sty 00:45
Vuko: czyli w takim razie w zadaniu 2. będzie :
x4−(m+1)x2+1=0 (*)
x
2=t
t
2−(m+1)t+1=0 (**)
Więc jeśli Δt>0 to (**) ma 2 rozwiązania, więc (*) ma 4 rozwiązania.
a jakie dać założenia do t1+t2 i t1xt2
28 sty 00:52
Jack: Hmmm ...xd
4 rozne czyli t1 i t2 musza byc wieksze od zera...
Skoro obydwa wieksze od zera noto ich iloczyn oraz suma tez jest wieksza od zera...
Czyli
t1 * t2 >0
t1 + t2 >0
28 sty 01:15
Jack: A wracajac do wcześniejszego
Masz równanie 4tego stopnia i chcesz miec 3 pierwiastki rozne.
Wstawiasz jakies t = x2 i masz rownanie kwadratowe...
Rownanie kwadratowe dla Δ>0 saje Ci 2 rozne pierwiastki − nie wiesz jakich znakow.
Najlepiej wytlumaczyc na przykladzie wiec −to dajmy ze ci z rownania kwadratowego wyszlo
t = 2 albo t = −3
Skoro twoje podstawienie bylo t= x2 no to masz
2 = x2 <−−−− stad 2 odpowiedzi
Albo −3 = x2 ktore jest sprzeczne
Wiec widzisz ze teraz jak by zamiast −3 wyszlo Ci zero
To masz.akurat 3 rozwiazania bo x2 = 0 czyli x=0.
Dlatego jedno rozwiazanie musi byc zerem a drugie liczba dodatnia
28 sty 01:23