układ równań
patryk: Dla jakich wartości parametru rzeczywistego k wektor v=(k+1,−4,k) da się wygenerować za pomocą
wektorów w1=(k,−3,k−1), w2=(−2,1,−3), w3=(1,2,k+2)? Dla jakich k można to zrobić w sposób
jednoznaczny?
najpierw liczę wyznacznik z macierzy stworzonej przez wpisanie kolumnami wektorów w1,w2,w3
dostaję wynik: det≠0 dla k∊R\{1,2}
interpretuje to tak: układ ma jedno rozwiązanie(można wygenerować) dla k różnego od 1 i 2
co teraz?
liczę wyznaczniki podstawiając najpierw v za w1, potem za w2 i w3 i podstawiam za k 1 i 2 i
patrzę czy te wyznaczniki wychodzą zerowe? jeśli tak to nieoznaczony, jeśli nie to brak
rozwiązań, zgadza się?
27 sty 22:25
patryk:
27 sty 23:06
patryk: proszę o pomoc, naprawdę pilne:I
27 sty 23:36