matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak policzyć taką całkę oznaczoną?
Andzia:
Jak policzyć taką całkę oznaczoną? od 1 do 5 ∫1/(1+x) dx
27 sty 22:09
Saizou :
podstawienie 1+x=t dx= dt x | 1 | 5 | t | 2 | 6 |
1
∫
2
6
dt=lnt |
2
6
=ln6−ln2=ln3
t
27 sty 22:14
Andzia:
dziękuję
27 sty 22:45