planimetria
Ola: W trójkącie ABC na boku AB wybrano punkt M taki, że |AM| : |MB|=2:3. Odcinek MC dzieli środkową
AK, licząc od A, w stosunku:
2/3
2/5
4/15
czy 4/3 ?
27 sty 21:51
27 sty 22:13
Ola: dlaczego taka odpowiedź ?
27 sty 22:15
Jack: gdzie jest AK?
gdzie K wgl? ; d
27 sty 22:17
Eta:
| |MN| | | 2P2 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| |NC| | | 5P2 | | 5 | |
27 sty 22:23
Ola: pytają o AN do NK
27 sty 22:28
Eta:
Przepraszam

źle odczytałam treść zadania
27 sty 22:42
Ola: spoko

wiesz jak to rozwiązać?
27 sty 22:48
Eta:

Z podobieństwa trójkątów MBC i KPC z cechy (kkk) w skali k=2
i z podobieństwa trójkątów AMN i KNP z cechy (kkk)
odp: d)
27 sty 23:01
Eta:
2 sposób z pierwszego mojego rysunku
| | 15 | |
3*7P2= 2*(3p2+P1) ⇒ 15P2=4P1 ⇒ P1= |
| P2 |
| | 4 | |
| | 5P2 | | |AN| | | 4 | |
to: |
| = |
| = ..= |
| |
| | | | |NK| | | 3 | |
27 sty 23:09
Eta:
Z rys; 22:23
27 sty 23:10
Ola: dzięki wielkie !
27 sty 23:10
Eta:
27 sty 23:15