baza układu równań
Robert: Baza układu równań
Witam serdecznie mam problem z zadaniem ,przerobiłem całego etrapeza z macierzy niestety nie
mogę znaleźć materiałów jak obliczyć bazę.
| ⎧ | x + 2 y − z + 2t = 0 | |
| ⎨ | 3x + 6y − z − 2t = 0 |
|
| ⎩ | −x − 2y + 2t = 0 | |
Domyślam się, że mam policzyć macierz, więc dochodzą do momentu w który mam:
macierz
|1 2 −1 2|
|0 0 0 0|
|0 0 −1 4|
tak więc drugi wiersz skreślam i zostaje mi
|1 2 −1 2|
|0 0 −1 4|
Czy to nie powinna być baza? Sugerowałem się filmem
https://www.youtube.com/watch?v=F0dmdYELYo4
Jednak wyniki są inne, bowiem prawidłowa odpowiedź to:
B = {(−2, 1, 0, 0) , (1, 0, 1, 0)}
Skąd ten wynik?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, utknąłem w martwym punkcie i nie bardzo wiem jak ruszyć

Serdecznie pozdrawiam
27 sty 21:10
Krzysiek: odpowiedź jest zła, bo np. (1,0,1,0) nie spełnia drugiego równania.
z macierzy masz:
x+2y−z+2t=0
−z+4t=0
niech t=a wtedy z=4a
niech y=b
x=−2b+2a
(x,y,z,t)=(−2b+2a,b,4a,a)=a(2,0,4,1)+b(−2,1,0,0)
27 sty 21:26
Robert: Krzysiu jesteś Wielki

!
dziękować!
27 sty 21:39